Sushi jest tradycyjnym, japońskim daniem, które w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularne również w Europie. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę internetową słowa „sushi Bytom” aby dowiedzieć się, w jak wielu miejscach w tym mieście można zjeść to smaczne i zdrowe danie. Nie ma zupełnie nic dziwnego w tym, jak popularne stało się w ostatnich latach spożywanie sushi – jest to bowiem danie zdrowe i smaczne, a przy tym nietrudne do samodzielnego przygotowania!
Czym jest sushi?
Sushi jest japońską potrawą, którą przyrządza się tworząc zawijane rolki z wodorostów nori, ryżu i dodatków. Mogą nimi być na przykład:
- Ryby – tradycyjne sushi wykorzystuje ryby surowe, jednak nie mając dostępu do świeżej surowej ryby można bez obaw wykorzystać rybę wędzoną
- Paluszki krabowe
- Warzywa – na przykład sałata lub ogórek
- Tofu – w wersji dla tych, którzy nie jedzą mięsa
- Awokado
- Krewetki
Podczas przyrządzania sushi można wykorzystać również zupełnie inne składniki – wiele osób lubi na przykład sushi przyozdobione ziarnami sezamu (wygląda ono wtedy bardzo efektownie). Do sushi zazwyczaj dodaje się również wasabi – jest to rodzaj bardzo ostrego chrzanu o wyrazistym smaku. Można dodawać go więcej lub mniej – w zależności od tego, jakie są nasze upodobania kulinarne i czy smakuje nam pikantne jedzenie.
Jak przyrządzić sushi?
Sushi wydaje się być potrawą bardzo trudną do przygotowania. Nie jest to jednak prawdą – z przyrządzeniem sushi poradzi sobie niemal każda osoba! Ważne jest odpowiednie ugotowanie ryżu do sushi – nie może on być sypki, musi zaś być lepki i zwarty. Do zawijania sushi wykorzystujemy specjalną, służącą do tego matę. Układamy na niej nori, ryż, a także składniki, które chcemy umieścić we wnętrzu rolki sushi, a następnie starannie zawijamy rolkę. Należy zawijać ją jak najciaśniej, tak, aby nie rozpadła się później podczas jedzenia. Gotową rolkę sushi kroimy na cienkie plasterki. Należy do tego celu wykorzystywać bardzo ostry nóż – w przeciwnym wypadku rolka może się rozpaść podczas jej krojenia.
Sushi tradycyjnie je się za pomocą pałeczek. Jedzenie pałeczkami nie jest tak trudne, jak wielu osobom się wydaje – sprawia zaś, że spożywanie japońskiego przysmaku zyskuje niepowtarzalny klimat. Kawałek sushi należy złapać za pomocą pałeczek, zamoczyć w miseczce z sosem sojowym i zjeść w całości. Tradycyjnie sushi jest podawane również z kawałkami imbiru – ma on sprawić, że smak sushi stanie się znacznie bardziej wyrazisty. W internecie można znaleźć wiele przepisów na sushi – warto spróbować!
Zapoznaj się także z treścią innego artykułu: